De termen ecologisch, eco-ontworpen, eco-verantwoord, gerecycled - en vele andere - zijn steeds vaker onderwerp van discussie, en met reden: in slechts een paar jaar tijd zijn ze steeds vaker gebruikt op productverpakkingen of in reclame, soms met overdrijving of onnauwkeurigheid! Daarom wordt, om gematigdheid aan te moedigen, het gebruik van milieuargumenten (of milieuclaims) steeds meer gereguleerd.
Dit is een gelegenheid om de balans op te maken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van regelgeving op dit gebied.
Toezicht op praktijken
De derde gids voor milieuclaims van de CNC werd gepubliceerd in mei 2023, met als doel consumenten een steeds transparantere en verantwoordere manier te bieden om hun keuzes te maken. Het doel is om consumenten een ethisch kader voor deze commerciële argumenten te bieden, evenals de grootst mogelijke betrouwbaarheid en nauwkeurigheid.
De aanbevelingen in de gids van de CNC (Conseil National de la Consommation) zijn gezaghebbend wanneer toezichthoudende instanties (zoals het DGCCRF) bedrijven inspecteren en bestraffen voor misleidende handelspraktijken of oneerlijke concurrentie.
Het vult het Franse (consumentenwetboek, AGEC-wet) en Europese regelgevingskader aan.
Deze gids voor milieuclaims vult ook het ARPP-kader voor reclame aan. (Regelgevende autoriteit voor professionele reclame) en ADEME (Frans Agentschap voor Ecologische Transitie).
Wat is een milieuclaim?
Een milieuclaim is een verkoopargument dat een specifiek kenmerk promoot dat verband houdt met de impact op het milieu. Het kan schriftelijk (tekst, titel, slogan) en/of visueel (symbool, pictogram, afbeelding) zijn.
Een label is echter geen milieuclaim.
In dit gebied zijn de risico van greenwashing is altijd aanwezig. Merken moeten bewijzen leveren om de realiteit van hun engagement voor het product en/of de verpakking zo goed mogelijk te illustreren, zonder het "voordeel" te overdrijven en zonder grof of onevenredig taalgebruik.
De volgende termen zijn nu verboden bij het beschrijven van een product, omdat ze als allesomvattend worden beschouwd: ecologisch, milieuvriendelijk, eco-verantwoord, bio-verantwoord, natuurvriendelijk, planeetvriendelijk, goed voor het milieu, goed voor de planeet, maar ook groen, biologisch afbreekbaar, enz.
En de lijst is niet volledig 😉.
De term "verantwoordelijk" kan bijvoorbeeld worden gebruikt als het niet alleen naar het milieu verwijst, maar ook naar andere aspecten (gezondheid, ethiek, enz.).
De positie van L'Arbre Vert
Ons bedrijf heeft altijd geprobeerd om zoveel mogelijk te anticiperen op ontwikkelingen in de regelgeving. Daarom zijn onze boodschappen, zowel op onze producten als op onze communicatiemedia, aan grote veranderingen onderhevig.
L'Arbre Vert is vastbesloten om zo snel mogelijk aan de nieuwe regels te voldoen. Twijfel dus niet: de kwaliteit van onze producten is niet veranderd, niet alleen wat betreft de prestaties, maar ook wat betreft ons strikte ingrediëntenbeleid om onze impact te beperken.
Als betrokken speler is het een van onze missies om de nodige inzichten te verschaffen,
Het doel is ook om bij te dragen aan de popularisering van het onderwerp en aan de empowerment van onze activiteitensector, die sinds enkele jaren toonaangevend is op het gebied van "groene schoonmaakproducten".
Bronnen :
- CNC Handleiding : https://www.economie.gouv.fr/files/files/directions_services/cnc/avis/2023/Allegations_environnementales/guide_2023.pdf?v=1685429927
- FHER https://www.fher.org/fher-publie-son-cahier-de-pratiques-durables/
Verder gaan :
- Wet AGEC (Anti Gaspillage): https://www.ecologie.gouv.fr/loi-anti-gaspillage-economie-circulaire
- ADEME aanbevelingen voor verantwoorde communicatie: https://communication-responsable.ademe.fr/
- Beoordeling van campagnes 2002 door ARPP/ADEME : https://communication-responsable.ademe.fr/sites/default/files/bilan_publicite_et_environnement_2022.pdf